Toolbox
Košarica za prenos (0)
Indeks proizvodov
Aerogel astronaut RÖFIX Aerogel

Vesoljska tehnologija u RÖFIX-u - Spoznajte naš novi Aerogel

 

KAJ JE AEROGEL?

Aerogel je bil prvotno razvit za izolacijo vesoljskih oblačil in kot medij za shrambo plina.

V glavnem je sestavljen iz zraka. Od 90 do 98%.

Osnovna surovina je amorfni silicijev dioksid, u gradbeništvu znan kot silikat, sicer visoko učinkovit izolacijski material.

Posebna moč je v kombinaciji. Poglejte kratek pregled večnamembnosti visoko zmogljivega izolacijskega sistema.

Aerogel ob zelo nizki prevodnosti toplote velja tudi za najlažji trd material. Izredno lastnost, slabo prevodnost toplote, zagotavlja izrazito porozna mikrostruktura, v katero so se ujele molekule zraka..

Astronaut

Aerogel izolacija

Presek otrdelega visokoučinkovitega izolacijskega ometa

 

PREDNOSTI AEROGEL IZOLACIJE?

 • Najnižja toplotna prevodnost, λ= 0,029 W/mK (izmerjena vrednost)
 • Učinkovita izolacija z minimalnimi debelinami nanosa (2 do 3 krat tanjši nanos od konvencionalnih izolacijskih ometov)
 • Ne vsebuje sivega cementa, idealen za obnovo zgodovinskih objektov
 • Visoka paropropusnost, zmanjšuje pojavnost površinske kondenzacije in s tem plesni
 • Izolacijski sloj brez fug, zmanjšanje toplotnih mostov
 • Doseganje avtentičnih zidnih in arhitektonskih površin
 • Enostavna ročna in strojna obdelava
 • Možne so različne debeline nanosa, brez predhodnega izenačevanja
 • Za notranjo in zunanjo uporabo
 • Veliko načinov obdelave
 • Biološki produkt

 

Aerogel izolacija sustav

 

KOMPONENTE

 

KAKO POTEKA VGRADNJA AEROGEL SISTEMA

Priprava podlage

 

Vgradnja

Vgradnja Fixit 222 Aerogel izolacije poteka s standardnimi stroji za fino ometanje, dodatno opremljenimi za vgradnjo toplotno-izolacijskih ometov (npr. “PFT G4” ili “Mai 4ever” z rotorjem/statorjem D8-1,5 ili D7-25, kot tudi mešalec za izolacijski omet).

 

Aerogel izolacija - aplikacija

Nanos izolacijskega ometa

Naenkrat je možen nanos debeline od 50 do 80 mm. V primeru potrebe po večslojnem nanosu je potrebno predhodn plast nanesti v grobi strukturi.

Kdaj nanesemo naslednjo plast

Naslednjo plast je potrebno nanesti naslednji, najkasneje pa tretji dan po nanosu predhodne. Po nanosu se gel ravna z leseno ali aluminijasto letvijo.

Ko se čas vezave izteče, je potrebno podlago postrgati s strgalom, da dobimo grobo podlago. Aerogel je potrebno vlažiti najmanj sedem dni, da se ne bi prehitro sušil in nastajale razpoke. Vlažimo s polivanjem, špricanjem, ali vlažno plastično folijo.

Za oprijem in elastičnost

Pri dodelavi ometa ali pri popravkih je potrebno Aerogelu dodati 10% RÖFIX AP 350 dodatek za oprijem in elastičnost, čimer dosežemo maksimalno povezanost s podlago.

Čas sušenja je odvisen od pogojev na gradbišču in vremenskih razmer. V idealnih razmerah znaša 3dni/1cm. Za optimalno delovanje kompozicije RÖFIX Aerogela, mora obstoječa plast mirovati najmanj tri tedne, predno nanesemo novo.

 

Aerogel izolacija - izravnavanje

Izravnavanje izolacijskega ometa

Stabilizacija podlage z RÖFIX PP 201 SILICA LF

Za doseganje zadostne utrjenosti površine Aerogel ometa je potrebno predhodno suho podlago namazati z RÖFIX PP 201 SILICA LF. Najbolj priporočljivo je 24 ur pred armiranjem površine. RÖFIX PP 201 SILICA LF redčimo z vodo v razmerju 1:3, namažemo pa z valjčkom.

 

Aerogel izolacija - utiskivanje staklene mrežice

Umetanje grube staklene mrežice za armiranje

Armiranje mrežice in armaturnega sloja s Fixit 223

Za doseganje čvrste, ravne podlage bez razpok je potrebno površino armirati. Uporabimo grobo armirno mrežo RÖFIX P100, Fixit 223 specijalni omet za armiranje v debelini od 3 do 5 mm, ter zobati gladilki RÖFIX R12 oziroma RÖFIX R16. Čas sušenja zaključnega ometa traja najmanj 3 dni.

Zaključni sloj

Da bi ohranili optimalne gradbeno fizikalne lastnosti je priporočljivo Aerogel premazati le z mineralnimi zaključnimi ometi. Pri uporabi plemenitega ometa, naprimer RÖFIX 715, velja predhodno površino namazati s primernim predpremazom.

Premaz z RÖFIX mineralnimi barvami

Obstojnost fasade z RÖFIX Aerogel sistemom izolacije je moč podaljšati z dvakratnim nanosom mineralnih barv. Priporočamo mineralno silikatno barvo RÖFIX PE 229 SOL SILIKAT ali podobno.

Več informacij o RÖFIX Aerogel-u je na voljo v naši brošuri.