Toolbox
Košarica za prenos (0)
Indeks proizvodov
450x280_News_Villa Klimt_IMG3764

Klimtova vila na Dunaju

 

V iztekajočem se „letu Klimta“ je mesto Dunaj postreglo s prav posebnim gradbenim biserom – na novo odprto, obnovljeno Klimtovo vilo.

Podobne zgodbe

 

Kdo je Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862-1918), eden najpomembnejših slikarjev v svetovnem merilu in najbolj znanih predstavnikov dunajske secesije, bi leta 2012 praznoval svoj 150. rojstni dan.

Zato je mesto Dunaj leto 2012 posvetilu „Gustavu Klimtu in rojstvu dunajske moderne“.

Svetovno znane Klimtove slike so pridobile status uveljavljenega motiva in dosegle najvišje cene na mednarodnem trgu. In kje je Klimt ustvarjal svoja dela? Klimtova vila na Dunaju skriva tisti atelje, ki ga je umetnik uporabljal od konca leta 1911 do svoje smrti 1918. 

Na sedanjem naslovu 11 je Klimt takrat najel vrtno hišo, v kateri je "garal" na svojih delih, kot se je sam izrazil.

Hiša sama ima živahno zgodovino in v letu 2012, posvečenem Klimtu, je doživela temeljito obnovo.

Od oktobra 2012 je v hiši odprta stalna razstava na temo Klimtovega ateljeja – edina taka razstava na enem izmed krajev, kjer je ustvarjal Klimt.

 

Villa Klimt_IMG3750

Znova odkrit, restavriran in odprt zadnji atelje

Ob „spomeniškem prazniku“ je bila obnovljena Klimtova vila v okrožju Dunaj-Hietzing odprta za javnost. Pred obnovljeno baročno vilo so se na dan odprtja raztezale dolge vrste. Številni Dunajčani in turisti so si želeli takoj ogledati na novo odprto znamenito lokacijo.

Stavba ima vlogo spomeniškega in razstavnega objekta ter lokacije za razne prireditve. Prostore, v katerih je ustvarjal znani slikar, so pravzaprav odkrili šele leta 1998.

Skrbna študija in rekonstrukcija zgodovine stavbe

 „Klimt te večkratno povečane in predelane stavbe v tej obliki ni nikoli videl,“ poudarja dipl. inž. Oliver Schreiber, spomeniškovarstveni vodja obnove in pokaže na majhen objekt vrtnega ateljeja, kraj umetniškega ustvarjanja Gustava Klimta.

Podlaga za obsežno obnovo so bile večletne analize obstoječih zgodovinskih virov ter podrobne restavratorska študija na samem objektu. Iz analiz se ni jasno izluščila le predhodna stavba, sredi 19. stoletja zgrajena vrtna hiša.

To vrtno hišo, ki jo je Gustav Klimt v letih od 1911 do 1915 uporabljal kot atelje in stanovanje ter od leta 1915 do svoje smrti 1918 kot atelje, se je restavratorjem posrečilo tudi prostorsko razmejiti.

Preseneča, da se atelje od leta 1918 ni bistveno spremenil. Zgodovinsko barvno dekoracijo prostorov v pritličju so restavratorji uspešno identificirali in časovno opredelili. Izziv te spomeniške obnove je bil v tem, da se ohrani zgodovinski pomen Klimtovega ateljeja, pa tudi neobaročna predelava, ki izvira iz leta 1922.

Prav posebna najdba je za današnje razmere majcena sedeča kad na podstrešju. „Po tem vidimo, da je Klimt kljub denarju živel zelo skromno. Vedno se je osredotočil na bistvo," meni Schreiber. Izkazalo se je, da so kad uporabljali modeli kot bide.

 

Villa Klimt_IMG5467

Obsežna restavracija in sanacija

Dve glavni fazi restavracije in sanacije – Klimtovo obdobje bivanja v tej hiši in novobaročno predelavo – so izvajalci izvrstno izvedli. Poseben izziv je predstavljala ločitev obema glavnima smernicama obnove.

Ohranjene fotografije, ki podrobno dokumentirajo stanje ateljeja, so bile zelo v pomoč pri restavracijskih delih. Prvo nadstropje je bilo funkcionalno adaptirano, zgodovinski prostori, obrnjeni proti vrtu so bili restavrirani še posebno skrbno, z mislijo na ohranitev njihove prvotne podobe.

Prav tako je bilo restavrirano odprto stopnišče, ki pelje na vrt. Čopasta streha, ki je leta 1957 zamenjala ravno streho, je bila zdaj vrnjena v prvotno stanje s krožno balustrado.

Končni rezultat zunanjosti vile je zelo kakovosten primer tako imenovanega stila „Rosenkavalierstil“ iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, notranjost sije kot delec iz preteklosti, ujet v jantarju: to je zadnji atelje Gustava Klimta.

Restavracija z izdelki RÖFIX za zgodovinske objekte

Analize zunanjih in notranjih površin so potrdile največ apnene omete, ki so bili v teku sanacij prekriti z apnenimi in tudi cementnimi ometi. Velik del ometanih površin je bil v prhkem stanju s prisotnimi razpokami in votlimi mesti.

V dogovoru z Zveznim uradom za spomeniško varstvo so bili za obnovo in sanacijo notranjih in zunanjih površini izbrani naravni hidravlični apneni ometi – zaradi združljivosti s substanco starih pleskarskih in ometnih slojev.

Gladke ometane notranje površine, značilne za 19. stoletje, so bile obnovljene z apneno izravnalno maso (apneno glazuro).

Zunanje površine so bile oplemenitene s hidravličnim finim ometom, značilnim za dunajske neobaročne vile. Barvna podoba vile je bila znotraj in zunaj dorečena z barvami na mineralni silikatni osnovi.

 

Villa Klimt_IMG3756

Podatki prenove Klimt vilena Dunaju:

  • Naročnik: Burghauptmannschaft Avstrija
  • Arhitekt: prof. Eduard Neversal, vzdrževanje spominskih obeležij, Dunaj
  • Vodenje: Dipl.-Ing. Oliver L. Schreiber, spomeniško varstvo, konservatoriat Dunaj
  • Generalni izvajalec: Dipl.-Ing. Mörtinger & Co.GmbH, Dunaj
  • Trenutni lastniki: Skrbniki za umetniško in zdravilno pedagogiko, Dunaj
  • Investicija: ca. 2 milijona EUR
  • Skupna površina: ca. 1.000 m²
  • Obdobje obnove: 2010-2012

 

Uporabljeni RÖFIX izdelki

Notranje površine

Zunanje površine

 

Villa Klimt_IMG3754

Villa Klimt_IMG3758

Villa Klimt_IMG3759