Toolbox
Košarica za prenos (0)
Indeks proizvodov
Gljivice na fasadi

Glivice na fasadi

 

Madeži na fasadah hiš so sorazmerno pogost pojav. Lahko pomenijo zgolj umazanijo, ali pa tudi glivice in alge.

Glivice na fasadi so ogledalo lastnikov

Ne glede na vzrok, madeži kazijo zunanjo podobo objektov in razkrivajo odnos lastnikov, posledično pa vplivajo na mnenje o njih.

Vzdrževanju zdrave fasade in preperečevanju neprijetnih pojavov velja torej nameniti čimveč pozornosti. Kako torej preprečiti glivice na fasadi in alge?

Sorodne teme

 

Odpravljanje alg i glivic na fasadi

Alge i glivice so enostavni mikroorganizmi. Posamično jih z golim očesom ne vidimo.

Predpogoj za razvoj

Rastejo na različnih podlagah, osnovni predpogoj za njihov razvoj je vlaga. Prenaša jih veter, zato so v naravi zelo razširjene. Najdemo jih na betonskih podlagah, asfaltnih oblogah, steklu, metalnih površinah i na fasadaf hiš.

Kaj jim paše

Še posebej ogrožene so senčne strani objektov, severna i zahodna pročelja, strani izpostavljene vremenskim vplivom, pa tudi podnožja. Dodatni vpliv na pojav alg i glivic na fasadi ima konstrukcija, ter lega oziroma okolica objekta.

Kaj podžiga rast

Rast mikroorganizmov denimo dodatno spodbujajo voda v bližini, stebla, grmovje, obdelovalne površine.

Fasad, za razliko od gladkih površin, ni enostavno čistiti, zaradi česar se s sanacijo pogosto odlaša tako dolgo, dokler madeži lastnikov že pošteno ne motijo. V primeru, da gre za alge ali glivice velja ukrepati čim prej.

Glivic se na da povsem izključiti

Rasti alg in glivic na fasadi se ne da povsem izključiti. Z uporabo RÖFIX-ovih zaključnih ometov in premazov, obogatenih z biocidi, pa lahko pojav bistveno upočasnimo njihovo rast.

Z okoljem v mislih

Med obravnavo površine prizadete z algami in glivicami velja biti pozoren na primerno zaščito okolja. Še posebej velja zaščititi in ustrezno poskrbeti za vodo, ki smo jo uporabili. Preprečiti moramo tudi pronicanje biocida v zemljo. To področje sicer regulira EU Uredbo o ravnanju s biocidi 528/2012.

Lastnosti alg

Glivice na fasadi

Alge proizvajajo kisik

Alge su največji proizvajalec kisika na zemlji. Za rast ne potrebujejo organske hranjive snovi. Živijo autotrofno, kar pomeni, da s fotosintezo same proizvajajo snovi potrebno za njihovo rast.

Katere temperature jim ustrezajo

Razvijajo se pri temperaturah med –7 ºC in 70 ºC na ekstremnih lokacijah.

Tolerirajo pH-vrednosti od 1 do 9, ob vlagi potrebujejo za razvoj še svetlobo, dušik, ter ogljikov dioksid. Na objektih jih je moč opaziti že z golim očesom.

Jug jim ne paše

Alge su UV-senzibilne, redko se pojavljajo na južnim pročeljih fasade. Tudi za alge velja, da je moč vrsto natančno ugotoviti le z laboratorijsko raziskavo.

Lastnosti glivic

Alge na fasadi

Kaj glivice potrebujejo za razvoj

Glivice potrebujejo za razvoj organske spojine (škrob, sladkor, celulozo), vendar za razliku od alg za rast ne potrebujejo svetlobe. Ustrezajo jim temperature od 0 °C do 50 °C.

Kako jih prepoznamo

Na fasadah se prepoznajo kot leglo črne ali sive barve, ki izvira iz pigmenta melanina in hkrati služi tudi kot UV zaščita.

Zaščita pred glivicami je ponavadi bistveno težja, ker lahko mutirajo.

Glivice ali umazanija?

Pred ukrepanjem velja ugotoviti ali gre dejansko za glivice, ali zgolj umazanijo, vrsto pa je moč prepoznati zgolj z laboratorijsko raziskavo.

Katere produkte uporabiti?

Za preventivo ali odstranjevanje alg in glivic posebej svetujemo naslednje RÖFIX-ove produkte: