Toolbox
Košarica za prenos (0)
Indeks proizvodov
Obnova Švicarije z materiali RÖFIX

Švicarija še vedno v prenovi, a že v novi beli preobleki

 

Obnova Švicarije gre h koncu

V Ljubljani gre h koncu obnova znamenite Švicarije - Hotela Tivoli. Pri zahtevni sanaciji kulturnega spomenika ima pomembno vlogo tudi RÖFIX.

Podobne zgodbe

 

Star sto let

Objekt, znan tudi kot nekdanji Hotel Tivoli, je star več kot sto let. Zgrajen je bil med letom 1908 in 1910 po načrtih arhitekta Cirila Metoda Kocha.

Zasnovan je bila v slogu švicarske arhitekture, za katero je značilna uporaba lesa, ki se pojavlja kot konstrukcijski in nosilni element, pa tudi obloga fasade. 

 

Dotrajan objekt

Prav ohranitev zgodovinskih detajlov je bila za obnovo ključnega pomena. Pomembno vlogo pri zunanjih podobi je imel les. Zamenjali so zgolj povsem dotrajane lesene elemente, ostale pa očistili in zaščitili s premazom.

Objekt je bil pred obnovo v rumeni preobleki, prvotno pa bel, fasado spet krasi tudi pas naslikanih nageljnov.

Med obnovo notranjih zidov so naleteli  na marsikatero presenečenje. Od zazidanih vrat, do prekritih, pozabljenih poslikav.

Največji izziv

RÖFIX je k obnovi prispeval materiale in popis del. Največjhi izziv je bila uporaba pravilnih materialov na različnih mestih, da naknadno ne bi prihajalo do poškodb ali razpok.

Pri tem smo se oprli na številne izkušnje na področju ohranjanja kulturne dediščine.

Spomniti velja, denimo na obnovo Plečnikove hiše

 

Obnova Švicarije z materiali RÖFIX

(Foto: Dnevnik)

Obnovljena Švicarija bo predvideoma nared marca prihodnje leto. V njej bodo uredili umetniški center, ki bo nudil prostor razstavam, predavanjem in drugim prireditvam, pa tudi namestitev gostujočim umetnikom.