RÖFIX Estrihi

Estrihi so pomembna podlaga za različne zaključne talne obloge na nosilni konstrukciji. Lahko jih uporabimo tudi kot samostojne tlake, ki zagotavljajo visoko kakovost bivanja. Iz gospodarskega, ekološkega in biološkega vidika so se v primerjavi z drugimi vrstami estrihov najbolj uveljavili cementni estrihi s kalcijevim sulfatom kot vezivom. Estrihi se po standardu EN 13813 delijo glede na veziva in so podrejeni kontroli skladnosti.

PODLAGA ZA TALNE OBLOGE

Estrihi so pomembna podlaga za različne zaključne talne obloge. Priporočljiva debelina je najmanj 5 centimetrov. Lahko služijo tudi kot samostojni tlaki in zagotovijo visoko kvaliteto bivanja.

V PRIMERU VGRADNJE TALNEGA OGREVANJA

Pravilno zasnovani in nameščeni estrih prispeva k učinkovitosti talnega ogrevanja in omogoča enakomerno porazdelitev toplote, zato je pomembno, da se tej fazi, še posebej kvaliteti materiala in tehniki izvedbe, posveti kar največ pozornosti.

Polaganje estriha velja zaupati strokovnjaku. Pri izbiri izvajalca se oprite na znanje in izkušnje, ne zanemarite izbire kvalitetnih materialov.

DEBELINA TLAKA ZA TALNO GRETJE

Debelina estriha mora biti ravno prava, v nasprotnem bo tlak potreboval več časa, da se bo segrel, posledično bo dlje časa trajalo tudi segrevanje prostora.

Najpogostejša debelina estriha na talnim ogrevanjem znaša okrog 5 centimetrov.

KATERI ESTRIH IZBRATI

Iz gospodarskega, ekološkega in biološkega vidika odstopa cementni estrih s kalcijevim sulfatom kot vezivom. V zadnjem času se je bistveno uveljavil napram ostalim glazuram.

Estrihi se po standardu EN 13813 delijo glede na veziva in so podrejeni kontroli skladnosti.

  • CT - cementni estrih
  • CA - Kalcij sulfatni estrih (glazura)
  • MA - Magnezit estrih
  • SR - Estrih iz umetne smole
  • AS - Asfaltni estrih

NAČINI VGRADNJE

Vezani estrih

Estrih leži neposredno na neobdelanem betonu in je z njim fizično povezan. Največjo pozornost velja posvetiti pravilni pripravi podlage.

Estrih na vmesnem sloju

Med neobdelan beton in estrih položimo sloj, ki preprečuje stik med obema elementoma. V idealnem primeru estrih drsi po dvoslojni foliji.

Podlaga naj bi bila ravna

Izolacija pod talnim gretjem

Estrih leži na foliji, ta pa na termoizolacijski plošči ali nasipnem materialu, ki služi izenačevanju nivojev.

Estrih na talnem gretju

Estrih se položi neposredno na talno gretje, sistem talnega gretja pa namestimo na termo izolacijo.

Stran se nalaga...