RÖFIX Estrihi

PODLAGA ZA TALNE OBLOGE

Estrihi so pomembna podlaga za različne zaključne talne obloge. Priporočljiva debelina je najmanj 5 centimetrov. Lahko jih uporabljamo tudi kot samostojne tlake, ki zagotovijo visoko kakovost bivanja.

V PRIMERU VGRADNJE TALNEGA OGREVANJA

Pravilno zasnovani in nameščeni estrih prispeva k učinkovitosti talnega ogrevanja in omogoča enakomerno porazdelitev toplote, zato je pomembno, da v tej fazi čimveč pozornosti posvetimo kakovost materiala in tehniki izvedbe.

Polaganje estriha je priporočljivo zaupati strokovnjaku. Pri izbiri izvajalca upoštevajte znanje in izkušnje ter izberite kakovostne materiale.

DEBELINA TLAKA ZA TALNO GRETJE

Debelina estriha mora biti ravno pravšnja, saj bo tlak v nasprotnem primeru potreboval več časa za segrevanje, zaradi česar se bo podaljšalo tudi segrevanje prostora.

Najpogostejša debelina estriha na talnem ogrevanju znaša okrog 5 centimetrov.

IZBIRA PRIMERNEGA ESTRIHA

Če upoštevamo gospodarski, ekološki in biološki vidik je najprimernejši cementni estrih s kalcijevim sulfatom kot vezivom, ki se v zadnjem času uporablja pogosteje kot ostale glazure.

Estrihi se v skladu s standardom EN 13813 delijo glede na veziva in so podrejeni kontroli skladnosti. Tako poznamo sledeče estrihe, tj.:

  • CT - cementni estrih
  • CA - Kalcij sulfatni estrih (glazura)
  • MA - Magnezit estrih
  • SR - Estrih iz umetne smole
  • AS - Asfaltni estrih

NAČINI VGRADNJE

Vezani estrih

Estrih leži neposredno na neobdelanem betonu in je z njim fizično povezan. Največjo pozornost je potrebno posvetiti pravilni pripravi podlage.

Estrih na vmesnem sloju

Med neobdelan beton in estrih položimo sloj, ki preprečuje stik med obema elementoma. V idealnem primeru estrih drsi po dvoslojni foliji. Omenjena vrsta estriha naj bi bila položena na ravno podlago.

Izolacija pod talnim gretjem

Estrih leži na foliji, ki na termoizolacijski plošči oziroma na nasipnem material služi izenačevanju nivojev.

Estrih na talnem gretju

Estrih položimo neposredno na talno gretje, sistem talnega gretja pa namestimo na termo izolacijo.