RÖFIX Renopor® Sušilni sanacijski sistem

Sanacija poškodb zaradi plesni v obstoječih objektih

Plesni predstavljajo del našega vsakdana.

Obdaja nas več kot 100.000 različnih vrst plesni, ki se nahajajo v prehrambenih izdelkih, v naravi in na organskih materialih, kot so npr. les, papirnate tapete ali pa zidovi. Samo v našem majhnem bivalnem prostoru lahko najdemo tudi več kot 20 različnih vrst in podvrst plesni, ki so svoje bivališče našle na podlogah zidov, stropov ali pa tal. Tovrstne, vidne nadloge pri nas ljudeh najpogosteje povzročijo nelagodje, kar je popolnoma upravičeno, saj lahko njihova prisotnost v bivalnih prostorih, odvisno od njihove količine in stanja imunskega sistema posameznika, tistim, ki v teh prostorih prebivajo, povzroči številne zdravstvene težave. Vzrok za nastanek plesni in glivic je kombinacija prahu in vlage v zraku v notranjih prostorih oziroma odvečna vlaga v zraku, ki se zaradi nezadostnega zračenja ali pa zaradi prenizke temperature v prostoru kondenzira v vodo v njegovem najhladnejšem predelu.

 

Prostore oziroma dele objektov, ki so močno izpostavljeni plesnim, je pred sanacijo potrebno natančno preučiti. Pri tem moramo nujno opraviti analizo in opredeliti vzrok za nastanek vlage, saj le tako lahko načrtujemo in uvedemo optimalne ukrepe za sanacijo povzročene škode. Šele potem lahko izberemo katerega izmed obstoječih sistemov za sanacijo ali pa razvijemo novo rešitev, ki je prilagojena razmeram v obstoječem objektu. Plesni se v bivalnih prostorih pogosto pojavijo zaradi ,,napačnega’’ zračenja, zato moramo nujno opredeliti aktualno stanje objekta in na podlagi slednjega ponuditi ustrezen nasvet oziroma napotke za odpravo omenjene nadloge.

4 ZLATA PRAVILA ZA PREPREČEVANJE VLAGE V PROSTORU

Nastanek zidne plesni, ki jo povzroča vlaga v prostoru, lahko občutno omejimo, če upoštevamo 4 preprosta pravila, tj.:

  • vsak dan moramo izvajati deset minutno trikratno do štirikratno diagonalno zračenje
  • temperaturne razlike med posameznimi prostori ne smejo preseči 5 °C
  • vlaga v prostoru ne sme preseči vrednosti 65 %
  • zunanje stene morajo biti proste, zato naj bodo pohištveni elementi vsaj 4 cm oddaljeni od zunanje stene

Sušilni sistem RÖFIX Renopor® za vedno suhe stene

Pri težavah z izolacijskimi in toplotnimi mostovi pa navedeni ukrepi običajno ne zadostujejo.

Po vgradnji sušilnega sistema RÖFIX Renopor® vlaga v prostoru ne bo nikoli več predstavljala težave, saj bodo površine bivalnih prostorov ves čas suhe, zato na njih ne bo več nastajala plesen.

Suh sanacijski sistem RÖFIX Renopor® kondenzira vlago in predstavlja odlično rešitev v primerih, ko zunanje izolacije ni mogoče vgraditi, kar se pogosto pojavi pri starejših objektih in pri spomeniško zaščitenih stavbah.

Izolacijske plošče RÖFIX Renopor® se uporabljajo za izolacijo z notranje strani, sanacijo vlage in plesni. Za zasoljene notranje stene so namenjene specialne izolacijske plošče RÖFIX Renopor® S z vodoodbojno površino proti notranjosti prostora (rdeča pika označuje, da moramo to stran plošče obrniti proti notranjosti prostora). Izolacijske plošče RÖFIX Renopor® režemo z vbodno žago. Po potrebi lahko premažmo RÖFIX Renopor® Plošče z RÖFIX Renopor® Predpremazom, ki podaljša izvedbene čase in veže fini prah.

Prednosti sušilnega sistema RÖFIX Renopor®

  • kondenziranje vlage na hladnih površinah,
  • zaščita pred nastankom plesni,
  • zaščita pred škodljivimi solmi,
  • zaščita pred toplotnimi mostovi,
  • primerna rešitev v primerih, ko zunanje izolacije ni mogoče vgraditi, še posebej pri določenih starejših objektih ali pri spomeniško zaščitenih stavbah.

Prenesite si spodnjo brošuro in se še podrobneje seznanite z omenjeno tematiko:

RÖFIX Renopor® Sušilni sanacijski sistem
pdf
783 KB