RÖFIX Estrihi/Talni sistemi

Ogrevani estrih

Ogrevani estrih se ne uporablja le kot plavajoči estrih, ampak tudi kot podpora različnih sistemov talnega ogrevanja. Pri tem je zaradi večjih toplotnih napetosti nujno potrebna vgradnja diletacijskih fug na težavnih mestih, npr. v smeri sosednjih, neogrevanih prostorov. Cevi talnega ogrevanja moramo pred vgradnjo omenjenega estriha dobro pritrditi, zatesniti in pričvrstiti.

Estrih na ločevalni plasti

Varne plasti

Estrih na ločevalni plasti se uporablja za izravnavanje in izenačevanje višine pred vgradnjo zaključnega sloja oziroma pred prevleko zaključnih oblog. Omenjeni estrih je predvsem namenjen za podlage s površinami, na katerih ni mogoče ali pa dovoljeno polagati vezanih estrihov. K omenjeni skupini podlag sodijo umazane betonske podlage in hidroizolacija garaž oziroma kletnih prostorov. Estrih na razdelilnem sloju je primeren za visoke obremenitve tal, vendar pa nima toplotnega oziroma zvočno-izolacijskega učinka. Podloga ne sme biti na posameznih mestih dvignjena oziroma nepravilna npr. zaradi vgrajenih cevi; podloga estriha na ločevalni plasti mora biti popolnoma ravna in popolnoma gladka. Če je po določenem času potrebno vgraditi hidroizolacijo, slednja ne opravlja funkcije ločevalnega sloja. Na vseh spojih z navpičnimi gradbenimi elementi je potrebno vgraditi izolacijske trakove.

Vezani estrih

Prenašanje visokih obremenitev
Vezani estrih je primeren za zelo visoke obremenitve, zato se mora s svojo celotno površino trdno povezati z obstoječo podlago. Pred vgradnjo omenjenega estriha je potrebno zagotoviti, da slednjega namestimo na suho in dovolj trdno podlago ter da na njej ni sledi maščobe, umazanije ali pa razpok, poleg tega pa v gradbenem elementu pod vezanim estrihom ne sme biti ostankov vlage. Podlago je potrebno nujno pripraviti z ustreznim veznim mostom, ki preprečuje prekomerno prodiranje vlage iz svežega estriha v podlago ter prekomerno izhlapevanje vode med postopkom vezanja. Tudi vezani estrih nima toplotnega oziroma zvočno-izolacijskega učinka.

Posebne zahteve pri polaganju estrihov

V skladu s posebnimi zahtevami, ki jih je v določenih primerih potrebno zadovoljiti, je poleg običajnih estrihov potrebno vgraditi tudi dodatne, posebne izdelke. Ena izmed tovrstnih zahtev je npr. da estrih po vgradnji lahko zelo hitro premažemo, vendar pa moramo premaz nanesti v zelo tanki plasti. V omenjenem primeru standarni cementni estrihi ali pa samorazlivni estrihi ne zadostujejo.

Estrih na izolacijskem sloju

Estrih na toplotno-izolacijski plasti, ogrevani estrih in estrih s padcem v vlažnih in trajno navlaženih področjih. Sprememba v notranjih in zunanjih prostorih.

 

Hitrovezni estrih

Hitrovezni estrih izvajalcu omogoča, da lahko v zelo kratkem časovnem intervalu po vgradnji materiala (morda že po 36 urah oziroma odvisno od izdelka) na podlago vgradi zaključno talno oblogo. V skladu s tem se hitrovezni estrih vgrajuje v pogojih, kadar so roki za vgradnjo zelo kratki (npr. pri izgradnji izložbenih in sejemskih prostorov in v podobnih primerih) in kadar je potrebno v zelo kratkem časovnem obdobju urediti notranjost objektov. Omenjeni estrih je prav tako primeren za sanacijo podlag.