Poškodbe na fasadi

Izbrali smo pet najpogostejših poškodb na zunanji toplotni izolaciji in predstavili rešitve zanje.

1. PROBLEM:

Poškodba zaradi toče

Rešitev:

Zaradi različnih vremenskih vplivov, kot je npr. toča, in ostalih mehanskih obremenitev, smo v podjetju RÖFIX razvili izravnalni sloj – RÖFIX Unistar® LIGHT - lepilno-armirno malto, ki močno poveča mehansko odpornost fasad.

 

2. PROBLEM:

Učinek ukrivljanja

Rešitev:

Pri temnejših barvah zaradi termične obremenitve fasadne površine po določenem času na fasadi lahko opazimo obrise EPS izolacijskih plošč.

Za odpravo omenjenih težav podjetje RÖFIX priporoča toplotno izolacijski sistem RÖFIX EPS-F 031 RELAX – izolacijske plošče z razbremenitvenimi zarezami.

 

3. PROBLEM:

Izpiranje apna iz podlage

Rešitev:

Zaradi izrazitih podnebnih sprememb so fasade predvsem v zimskem in spomladanskem času izpostavljene veliki zračni vlagi.

Zaradi omenjenih razlogov v poletnem času torej zaradi močnega sonca prihaja do izpiranja apna iz podlage.

 

RÖFIX priporoča uporabo RÖFIX Putzgrund PREMIUM- aktivnega predpremaza, ki poveča vodoodbojnost fasade do 30%, hkrati pa preprečuje izpiranje apna iz podlage.

 

4. PROBLEM:

Obledela barva na fasadi

Rešitev:

Področje fasadne barve se spreminja. Barvni toni so vse temnejši in izrazitejši.

RÖFIX je s sistemsko tehnologijo razvil fasadni sistem RÖFIX SycoTec, ki omogoča izbor zelo temnih barvnih tonov.

Sistem zagotavlja sijoče barve in obstojnost barvnih tonov, ki poskrbi za dolgotrajno čiste fasade in učinkovitejšo zaščito pred algami in plesnijo.

 

5. PROBLEM:

Okrušena fasada

Rešitev:

RÖFIX bodočim investitorjem priporoča uporabo celotnega fasadnega sistema, tj. vseh njegovih komponent, saj je to eden izmed osnovnih pogojev za dobro fasado.

 

IZOLACIJA PERIMETRA

Težave lahko povzroči tudi slab stirocokl, zato je priporočljivo izvesti tudi EPS izolacijo kleti ter se posvetovati z ustreznimi strokovnjaki.

 

RAZPOKE NA FASADI

Na fasadah se pogosto pojavljajo razpoke, ki so posledica različnih dejavnikov, ki smo jih podrobneje predstavili v poglavju Razpoke na fasadi in ki smo jim dodali tudi fotografije, s pomočjo katerih je mogoče lažje opredeliti vzroke za nastale razpoke. Med omenjene dejavnike sodiijo:

  • omet,
  • spuščanje,
  • krčenje,
  • plazenje,
  • ali pa podlaga.