Pravilno glajenje notranjih sten z RÖFIX izravnalnim masami

Robustno strukturirane površine zaključnih ometov v sodobni stanovanjski gradnji niso več tako aktualne. Ne samo, da so izgubile svojo estetsko privlačnost, ampak se zaradi njihove grobe granulacije na njih pogosto naselijo umazanija, usedline  številnih mikroorganizmov in bakterij. Gladke in ravne površine so danes zelo iskane, z uporabo mineralnih in apnenih izravnalnih mas RÖFIX je mogoče z minimalnim naporom doseči posebno gladke površine. Izdelki se hitro in enostavno vgradijo, dobro utrjujejo in odlično oprimejo različnih vrst podlag.

RÖFIX ima primerno rešitev za skoraj vsa področja uporabe: za velike površine v novogradnjah in starih objektih, za projekte suhe gradnje ali sanacije.

Pri obnovi starih dotrajanih zidov se velikokrat srečamo s stenskimi površinami z razpokami, neravnimi in poškodovanimi površinami. Da bi odstranili neravnine in poškodbe na stenah ter jih pripravili do gladkih in ustreznih površin za barvanje, je potrebno  stene zgladiti. Če so na stenah večje razpoke, jih je treba sanirati z materialom RÖFIX Renostar®in RÖFIX Renoplus® za izravnavo sten. Po izravnavi stene zgladimo z maso za izravnavanje.

Pravilno kitanje notranjih sten: nasveti in uporaba materialov

Priprava notranjih sten pred glajenjem

Pripava sten na glajenje je prva stvar, ki jo je potrebno opraviti pred samim postopkom glajenja. S starih in dotrajanih zidov je potrebno odstraniti obstoječo barvo, torej staro hrbtno stran. Samo strganje se izvaja s pomočjo kovinskih lopatic ali t.i. žirafe za brušenje sten. Za razliko od glajenja starih zidov, pri betonskih stenah, novemu ometu, površinah, ki so čvrste in razpokane, starih slojev ni treba odstaniti, temveč lahko na že staro podlago nanesemo novo gladilno maso. V primeru, da stene niso čiste, jih je potrebno temeljito očistiti in odstraniti nečistoče. Pri čiščenju sten lahko uporabite čisto krpo ali krtačo in toplo vodo z malo navadnega mila.

RÖFIX predpremazi

Ko so stene očiščene in posušene, se nanese temeljni premaz. Pred nanašanjem temeljnega premaza je potrebno počakati 12 ur, da se stene popolnoma posušijo, sušenje je odvisno tudi od vremenskih razmer (gl.veljavni tehnični list). Na stare in prašne podlage priporočamo nanašanje predpremaza, saj je oprijem novega sloja sicer slabši. S premazom sten s predpremazom se bistveno izboljša vez med neenakomerno kvaliteto površine nastale s sanacijo razpok.

Predpremaz uporabljamo tudi za utrjevanje starih ometov, torej z nanosom predpremaza utrdimo vez med staro in novo podlago. Uporaba predpremaza bo tudi izravnala vpojnost podlage in omogočila enakomeren nanos barve na površino. Predpremaz lahko nanesemo ročno ali strojno. Ročno nanašanje izvedemo s pomočjo ustreznega čopiča, valjčka ali krtačke. Enakomerno strojno nanašanje pa izvedemo s pomočjo ustreznega brizgalnega stroja.

RÖFIX ima v svojem asortimanu naslednje temeljne premaze:

RÖFIX PP 301 HYDRO LF Hydrosol globinski temeljni premaz se uporablja na starih ometih, starih premazih, knaufu in mavčnih ploščah, RÖFIX PP 315 BETONGRUND pa se uporablja kot premaz za barve na betonskih površinah.

Obstajajo predpramazi, ki se redčijo z vodo, in predpramazi, ki niso redčeni z vodo. RÖFIX PP 301 HYDRO LF Hydrosol globinski temeljni premaz lahko razredčimo z vodo v razmerju 1:3 do 1:4, RÖFIX PP 315 BETONGRUND predprmaz za barve na betonskih površinah pa ne redčimo – le mešamo ga z mešalnikom. Po nanosu se temeljni premaz suši 12 ur, odvisno od vremenskih razmer (gl.veljaven tehnični list).

 

Mineralna in apnena izravnalna masa RÖFIX

Po čiščenju in premazovanju s temeljnim premazom ter sušenju so površine pripravljene za glajenje, pred tem pa je treba izbrati ustrezno izravnalno maso glede na vrsto površine, ki jo nameravamo gladiti.

Izravnalne mase delimo na mineralne in apnene. Mineralne izravnalne mase na osnovi disperzijskih veziv, najbolj primerne so za mavčno-kartonske plošče. Zanje je značilen boljši oprijem barve v primerjavi z apnenimi maltami. Apnene izravnalne mase so mase na osnovi apna. Lahko so praškasti in pastozni. Apnene izravnalne mase se veliko lažje nanašajo  in ustvarjajo bolj zdravo ter prijetnejšo mikroklimo prostora.

V RÖFIX asortimanu imamo že pripravljene izravnalne mase v vedru: RÖFIX CalceClima® Finish Mineralne izravnalne mase za ročno in strojno vgradnjo (25kg) in RÖFIX CalceClima® Finish Classic v vreči (25kg).

CalceClima® Finish Dekor in CalceClima® Finish Classic sta apneni izravnalni masi, Finish Mineral pa je mineralni omet.

Priprava izravnalne mase

1. Korak: Pred uporabo je izravnalne mase potrebno pravilno pripraviti. Izravnalna masa v vedru je končni izdelek, pripravljen za uporabo, izravnalno maso v vreči pa je potrebno pripraviti. Maso za glajenje v vreči RÖFIX CalceClima® Finish Classic zmešamo v posodi s čisto vodo z ustreznim mešalnikom (rotacijski ročni mešalnik). Pri mešanju izravnalne mase za 25kg vrečo dodamo 10l vode (gl.veljaven tehnični list). Mešamo, dokler ne nastane homogena masa. Po mešanju pustimo zoreti 10 minut. Nato še enkrat na kratko premešamo in izravnalna masa je pripravljena za uporabo in nanos.

2. Korak: Šele ko ste pripravili izravnalno maso za nanašanje, lahko začnete z glajenjem. Glajenje pomeni premazovanje celotne površine zidu z izravnalno maso. Z uporabo izravnalne mase ustvarimo fino zaključno podlago za barvanje stene. Izravnalno maso nanašamo ročno ali strojno. Pripomoček za glajenje sten se razlikuje, ali izravnalno maso nanašamo ročno ali strojno. Pri strojnem glajenju se izravnalna masa nanaša s strojem za nanašanje izravnalne mase, to je brizganje z brizgalnim strojem. Po tem z gladilko, zgladimo. Glajenje je treba opraviti v dveh slojih. Pri mavčno-kartonskih ploščah zadostuje en nanos izravnalne mase.

Obstajajo razlike v glajenju določenih podlag. Pri betonskih površinah saniramo večje luknje z materialom RÖFIX Renostar® ali RÖFIX Renoplus®, odvisno od velikosti lukenj. Podlage pred RÖFIX Renostar® in RÖFIX Renoplus® ni potrebno impregnirati. Po sanaciji lukenj in razpok se površine zgladijo z izravnalnimi masami. V knaufu izravnalne mase ne uporabljamo za glajenje spojev, ampak le kot zaključno obdelavo, torej za glajenje.

Pri nanosu prvega sloja, mora biti fugirna malta nekoliko debelejša. Njegova gostota se določi glede na neravnost sten. Večje neravnine zahtevajo debelejšo plast izravnalne mase, zato naj bo tudi izravnalna masa temu primerno gosta. Masa za gladilko mora biti tako gosta, da se obdrži na gladilki. Pripravljeno gladilko nanesemo v debelini 1-3 mm z veliko gladilko. Po končanem nanosu prvega sloja je pomembno, da se izravnalna masa na steni dobro posuši. Sušenje traja od 12 do 24 ur, odvisno od vremenskih razmer. Ko je proces sušenja prvega sloja končan, sledi nanos t.i. druge roke. Razlika med glajenjem prve in druge roke je v tem, da mora biti z drugo roko masa za glajenje nekoliko tanjša (cca 10% redkejša od prve). Tako pripravljen kit je lažji za delo in se hitreje vleče oziroma se lažje veže. Z drugo roko nanesemo gladilno maso v debelini 1-3mm. Z nanosom drugega sloja izravnalne mase zapolnimo neravnine, ki so ostale po prvem glajenju. Sušenje drugega sloja traja od 12 do 24 ur, odvisno od vremenskih razmer.

3. Korak: Po glajenju in sušenju površine zbrusimo s finim brusnim papirjem 150. Brusimo s krožnimi gibi, s čimer izravnamo in odstranimo vse izbokline ter ustvarimo ravne in gladke površine.

4. Korak: Na tako pripravljeno podlago lahko nanesemo barvo. Barvo lahko nanašamo takoj po brušenju.

RÖFIX v svojem asortimanu ponuja tri gladilne mase: RÖFIX CalceClima® Finish Classic, CalceClima® Finish Decor in Finish Mineral.

RÖFIX CALCECLIMA® FINISH CLASSIC Notranja izravnalna masa

 

RÖFIX CalceClima® Finish Classic notranja izravnalna masa

Apnena izravnalna masa za ustvarjanje gladkih površin na podložnih ometih notranjih sten. Za debeline do 3 mm. Izravnalna masa se nanaša na vse površine (beton, mavec, mavčne plošče). Maso lahko nanašamo ročno ali s strojem za nanašanje izravnalne mase.

Prednosti izdelka:

 • Dobre obdelovalne lastnosti
 • Se dobro brusi
 • Visoka paroprepustnost

RÖFIX CALCECLIMA® FINISH DEKOR Fina pastozna apnena izravnalna masa

 

Tovarniško pripravljena tankoslojna izravnalna masa pripravljena za uporabo. Univerzalna, naravno bela masa za glajenje in omet na osnovi apna. Apnene mase na osnovi apna imajo veliko prednost, nanašamo jih lahko na delno mokre površine, kot beton ali omet. Uporabljajo se tako pri novogradnjah kot pri sanacijah. Za notranje stene, strope, beton, mavec in mavčne plošče. CalceClima® Finish Decor priporočamo investitorjem, ki želijo gradbene materiale, ki spodbujajo ustvarjanje zdrave mikroklime prostora.

Prednosti izdelka

 • Se dobro brusi
 • Univerzalna uporaba
 • Možno toniranje po RÖFIX Color Design barvni karti

RÖFIX FINISH MINERAL Izravnalna masa za ročno in strojno nanašanje

 

Tovarniško pripravljena tankoslojna izravnalna masa, pripravljena za uporabo na osnovi disperzijskih veziv. Univerzalna, naravno bela mineralna fugirna masa za notranje stene in strope na betonskih, ometnih in mavčno-kartonskih podlagah. Za izravnavo stropov, montažnih elementov in stenskih konstrukcijskih plošč ter za izravnavo neravnih podložnih ometov.

Na mavčno-kartonskih podlagah najprimernejši za doseganje kakovosti razreda Q4 po navodilih smernice BFS št. 12

Prednosti izdelka:

 • Brez škodljivih emisij in topil
 • Redčenje z vodo, prijazno do okolja in brez intenzivnega vonja
 • Odličem oprijem
 • Univerzalna uporaba
 • Brušenje v suhem stanju
 • Paroprepustna
 • Zelo prožna za obdelovanje

Kalkulator

IZRAČUN PORABE

S RÖFIX kalkulatorjem enostavno v nekaj korakih izračunate porabo RÖFIX izravnalne mase!