Pitanja i odgovori

Toplotno - izolacijski sistemi

1. Kateri zaključni sloj naj vgradim? (silikon, silikat, akril, SiSi)

Izbira zaključnega sloja je odvisna od lokacije in od vrste vgrajene izolacijske plošče, npr. na vgrajeno fasadno izolacijsko ploščo iz mineralne volne se kot zaključni sloj priporoča vgradnja zaključnih slojev z visoko paroprepustnostjo, kot jo imajo npr. silikat, plemeniti omet, kot je npr. mineralni plemeniti omet RÖFIX 715, ali pa kombinacija silikonsko-silikantnega zaključnega sloja (SiSi).

 

2. Ali naj v družinsko hišo vgradim mineralno volno ali stiropor?

Odvisno od protipožarnih zahtev gradnje v družinske hiše ni potrebno vgrajevati mineralne volne, ker slednje sodijo v skupino ZSP4 do 400 m2.

 

3. Kako naj prebelim obstoječi toplotno-izolacijski sistem (TIS)?

Beljenje obstoječega TIS izvedemo tako, da najprej izperemo podlago in odstranimo umazanijo, alge in podobno, nato pa suho podlago premažemo s silikatnim globinskim predpremazom, ki mu sledi beljenje v dveh nanosih.

 

4. Kako naj saniram razpoke na starem ometu?

Glede na stanje podlage najprej odstranimo neobremenjene dele (priporočljivo je izvesti pull-off testiranje nosilnosti podlage), nato pa na podlagi širine razpoke izvedemo ustrezno sanacijo. V primeru do 0,2 mm velikih razpok najprej nanesemo predpremaz RÖFIX PP 301 HYDRO LF z globinskim učinkom, ki ga je potrebno razredčiti glede na vrsto podlage, nato pa nanesemo še sredstvo RÖFIX PE 416 ETICS®MICRO.

 

5. Kako naj vgradim TIS, če imam termo omet v starosti 20 let in več?

Najprej preverimo nosilnost podlage (s pull-off testiranjem), nato pa v skladu z zahtevami stavbe in njenim energetskim razredom vgradimo sistem ETICS, pri čemer postopek vgradnje slednjega poteka po enaki metodi kot pri klasični vgradnji.

 

6. Kako naj odstranim alge in glivice na fasadi?

  • 1. korak: Najprej na fasado s ščetko ali pa s strojem za brizganje nanesemo uničevalec alg RÖFIX Algenkiller. Nanešeni film pustimo delovati 12 do 16 ur. Po preteklem časovnem intervalu mehansko odstranimo vidne (sedaj že uničene) alge s ščetko s kratkimi dlakami ali pa z visokotlačnim čistilcem (z vročo paro s temperaturo med 60°C in 80°C ter pritiskom med 4 in 6 barov brez rotacije). Če nam ni uspelo odstraniti vseh alg, glivic in plesni, sledi 2. korak.
  • 2. korak: Ko se očiščene površine posušijo (v primeru, da smo alge in plesni odstranjevali s paro), ponovno nanesemo še eno plast uničevalca alg RÖFIX Algenkiller.
  • 1. In 2. korak: Oba koraka ponavljamo, dokler ne odstranimo vseh opaznih alg in plesni.
  • 3. korak: 12 do 16 ur po sušenju zadnjega premaza, ki smo ga nanesli z uničevalcem alg RÖFIX Algenkiller, nanesemo ustrezni predpremaz v odtenku zaključne barve.
  • 4. korak: 24 ur po nanosu predpremaza v dveh nanosih nanesemo še zaključno barvo. 

Za nanos so najprimernejše RÖFIX barve z dodanimi algicidi in fungicidi. (Vsi zunanji premazi oziroma barve ter zaključni ometi vsebujejo dodatke za algicidno in fungcidno zaščito.)

 

7. Na hišo vgrajujem TIS, ali moram vgraditi tudi sidra?

Število sider se izračuna glede na debelino izolacije in glede na vetrovnost območja.

 

8. Temni odtenek zaključnega sloja in možnosti vgradnje

Možnost vgradnje temnih barvnih odtenkov zaključnih slojev je odvisna od predhodno ustrezno nanešenega armirnega sloja (z minimalno debelino 5 mm) z mineralnim belim lepilom blagovne znamke Unistar LIGHT.

 

9. Izdelal sem armirni sloj, kako naj ga primerno zaščitim, če ne bom zaključnega sloja nanesel takoj po sušenju?

Minimalna zahteva je nanos predpremaza RÖFIX Premium. Če takšna površina ostane na fasadi določeno časovno obdobje ali pa v zimskem času, moramo isti postopek ponoviti 24 ur pred nanosom zaključnega ometa.

 

10. Kaj naj storim, ker se moja fasada lušči?

V celoti je potrebno odstraniti dele, ki se luščijo, nato pa podlago okrepiti s predpremazom RÖFIX 301 HYDRO ali s predpremazom RÖFIX 401 SILCO z globinskim delovanjem, čemur sledi barvanje ali pa nanos zaključnega ometa.