Vprašnja in odgovori

Toplotnoizolacijski sistemi

 • V zadnjem času se vse pogosteje omenja izraz „energetska učinkovitost“, toplotnoizolacijski sistemi pa so se izkazali kot učinkovit način varčevanja z energijo. Zanima me, kako bi lahko znižali stroške ogrevanja doma? Kateri sistem priporočate?

Toplota v domu lahko ostane dlje, kot si mislite, lahko pa tudi hitro izgine. Vse to je odvisno od številnih dejavnikov, od stanja vašega doma, ne glede na to, ali gre za stanovanje ali hišo, od vaše angažiranosti in angažiranosti vaših sostanovalcev, pa vse do tega, kaj in kako se ogrevate.

Eden od načinov znižanja stroškov ogrevanja je vgradnja fasadnih in toplotnoizolacijskih materialov, popolna izolacija sten, tako znotraj kot zunaj. Funkcija toplotne izolacije je zaščititi objekt pred zunanjimi toplotnimi spremembami in vzdrževati konstantno prijetno temperaturo v notranjosti vašega doma.

Toplotna izolacija je nepogrešljiv element in osnova za varčevanje v prvi vrsti toplotne energije, nato pa še denarja, ki bi ga porabili za gretje ali hlajenje v toplih poletnih dneh.

Značilnosti dobre toplotne izolacije je ohranjanje konstantne temperature v vašem domu tako poleti kot pozimi. Dobra toplotna izolacija ne dopušča nastajanja kondenza in plesni v domu in navsezadnje zagotavlja energetsko učinkovitost vašega doma ter zmanjša porabo energije za ogrevanje in hlajenje.

Priporočljiva je vgradnja fasadnega sistema RÖFIX FIRESTOP. Vgradnja toplotnoizolacijskih materialov je zelo pomembna. Ob tej priložnosti vam posredujemo tudi način vgradnje le-teh. Lepljenje izolacijskih plošč: malto nanašamo na izolacijske plošče po metodi robnega točkovnega nanosa ali po metodi polnega nanosa. Nanaša se lahko ročno ali strojno. Minimalno zahtevano kontaktno površino 40% dosežemo tako, da lepilo nanesemo na vse robove v trakovih širine cca 5 cm in na sredini vsaj 3 točke premera 15cm ali 3 trakove širine 5cm. Višino sloja prilagodimo ravnosti podlage. Po potrebi lahko plošče razrežemo z ustreznim rezalnim strojem. Upoštevajte veljavne smernice za namestitev nacionalnih združenj in trenutne nacionalne standarde (npr. DIN 55699 obdelava s strani WDVS, t.j. ÖNORM B6410 itd.)

 

 • Kakšna je optimalna debelina fasadne toplotne izolacije za stanovanjske objekte in kakšna je optimalna debelina za zasebne objekte oziroma hiše?

Optimalna debelina toplotne izolacije je odvisna tudi od debeline sten v hiši ali stanovanjski zgradbi. Po izračunih EE je optimalna toplotna izolacija pri debelini stene 25 cm, 12 cm kamene volne.

 

 • Kako se znebiti težav s plesnijo na fasadi? 

Vsak objekt je del biotopa, ki je izpostavljen mikrobiološki obremenitvi. Alge in glive so najstarejša živa bitja na zemlji in se zelo enostavno prilagajajo podnebju in podnebnim razmeram. Alge in glive imajo svoje koristne funkcije, pa tudi različne škodljive.

Pojav alg in plesni na fasadi se lahko reši na naslednji način:

 • sanacijo je najbolje izvajati spomladi ali poleti, ko so fasadne površine suhe,
 • s čopičem nanesemo RÖFIX Algenkiller,
 • počakamo 24 ur, da materal začne delovati,
 • speremo površino,
 • obvezno počakamo, da se fasada posuši,
 • ponovno nanesemo RÖFIX Algeniller,
 • grundiramo podlage,
 • barvamo fasado z  RÖFIX PE 519 Premium barvo.

Tovrstno sanacijo štejemo med redno vzdrževanje fasade. Na podlagi izkušenj naših strokovnjakov so prenovljene površine zaščitene pred novim pojavom alg in gliv tudi do 10 let.

 

 • Kakšna je razlika med zaključnimi ometi bele barve 2mm in 2 mmR?

Razlika je v videzu zaključnega ometa. Standard 2 mm ima enotno sestavo granulata, pri zaribavanju dobimo enotno zaribano strukturo. 2 mmR je zaključni omet, v katerem je delež marmornega peska tak, da ob zaribavanju le-tega dobimo žlebasto strukturo. Lahko se zaribava v krogu ali pa strukturo razvleče navpično  ali vodoravno. Za podrobnejše informacije si lahko ogledate vzorce v naši vzorčni mapi „RÖFIX mapa za omete“.

 

 • RÖFIX Akril – zakaj po nanosu na fasado po 5 letih počrni, izgubi barvo?

1. Ali so na fasadi alge in glive (mikrobiološka obremenitev) in bledi? Vse fasade so del biotopa in sama mikrolokacija objekta lahko vpliva na fasado.

2. Potrebovali bi podatek, kdaj je bila fasada narejena (v kakšnih vremenskih razmerah). Fasade, ki so vgrajene v 1., 11. ali 12. mesecu, so v primeru slabih vremenskih razmer manj odporne na mikrobiološke vplive. Armirani sloj se ne more dovolj posušiti, preostala vlaga, ki prehaja skozi zaključni sloj, uniči vse dodatke, ki ščitijo fasado pred pojavom alg in gliv. Preostala vlaga slabo vpliva tudi na pigmente, sploh pri temnejših tonih, kjer se fasada bolj segreva.

Renoviranje in saniranje

 • Problema plesni v stanovanju ne moremo rešiti. Saniramo ga, vendar se vztrajno pojavlja. Nam lahko poveste, kako odpraviti težavo?

V stanovanjskih prostorih se plesen pogosto pojavi zaradi „nepravilnega prezračevanja“. O „pravilnem prezračevanju“ stanovanjskih prostorov ni enotnega mnenja.

Kot osnovno pravilo za pravilno prezračevanje se pogosto navaja naslednje:

- Tri do štiri prezračevanja na dan z odpiranjem vseh oken za približno 10 minut

- Temperaturne razlike med prostori največ 5° C

- Relativna vlažnost zraka 65%

- Osvobodite zunanje stene (pohištvo postavite tako, da je od sten oddaljeno več kot 4 cm).

V primeru težav z izolacijo ali toplotnimi mostovi prej omenjeni ukrepi ne zadostujejo. S sistemom suhe sanacije RÖFIX Renopor ostane površina trajno suha, kar preprečuje nastanek plesni. Mikroporozna, kapilarno aktivna plošča iz kalcijevega silikata z visoko stopnjo vpojnosti vode (2,5-krat večja od lastne teže) sprejema in razporeja vlago po celotni površini, zato ne ustvarja ugodnega okolja za razvoj plesni.

Prednosti sistema suhe sanacije RÖFIX Renopor so:

- Toplotno izolira

- Nevnetljiv

- Zelo kapilarno aktiven

- Mikroporozen

- Priporočajo ga strokovni inštituti

- Ekološko priporočljiv mineralni sistem za sanacijo

- Enostavna vgradnja, manjša debelina izolacijskega sistema

- Hitra in učinkovita rešitev za obnovo starih hiš, renoviranje in nego spomenikov

- Med prenovo lahko bivate v prostorih

- Izvedba del v 2-3 dneh

Kliknite tukaj in se znebite plesni in vlage na stenah.

 • V kuhinji imamo plesen. Ali imate izdelek s katerim lahko premažemo steno?

RÖFIX ponuja v svojem asortimanu sistem Renopor za reševanje težav s plesnijo in glivicami. Renopor® je suhi sistem za hitro in učinkovito sanacijo notranjih sten in stropov. Rešuje težave, kot so plesen in sol, ki povzročajo poškodbe notranjih prostorov. Za delovanje sistema je potrebna vgradnja celotnega sistema, pri prenovi pa je velik del prostorov še vedno uporaben. Zaradi hitre in enostavne vgradnje materialov je vsak prostor končan v 2 dneh.

 • Z možem v lastni izvedbi načrtujeva prenovo stanovanja, zato me zanima koliko barve zadostuje za 76 m2 veliko stanovanje oziroma kakšna je povprečna poraba na kvadratni meter?

 

Poraba materiala je relativna in odvisna od same podlage. Povprečna poraba notranjih barv je 0,3l/m2, kar pomeni, da vaše stanovanje potrebuje 23 litrov notranje barve. Sestava materiala je zelo pomembna. Vedno priporočamo paropropustne, mineralne in silikatne notranje barve. Podlaga mora biti čista, trdna, suha, brez prahu, nosilna, brez izvcetanja, ločilnih sredstev, sintranih plasti in vseh vrst onesnaževanja. Testiranje podlage, ocena in priprava v skladu z veljavnimi predpisi: DIN 18363. Pri izdelavi novih podlag je še posebej pomembno, da se držimo časa sušenja in mirovanja, ki ga je določil proizvajalec ter tehničnih podatkov in opomb v zvezi s tem proizvodom. Podlage morajo biti nosilne.

S kalkulatorjem porabe RÖFIX lahko količino izračunate na podlagi povprečne porabe materiala, ki se lahko razlikuje glede na način vgradnje. Izračun je okviren in ne nadomešča strokovnega svetovanja. Kliknite tukaj in izračunajte porabo materiala.

 

 • Ali obstaja posebna fugirna masa za mavčne plošče?

V našem proizvodnem programu je na voljo velika izbira izravnalnih mas. Za mavčne plošče vedno priporočamo pastozno tankoslojno izravnalno maso, tovarniško zmešano in pripravljeno za uporabo, kot je RÖFIX CalceClima® Finish Dekor. Univerzalna, naravno bela masa za glajenje in ometavanje na osnovi apna. Za notranje stene, strope, beton, mavec in mavčne plošče. Za oblaganje gotovih elementov, zidnih gradbenih plošč, kot tudi za izravnavo apneno-cementnih podlag. Zelo peščene, vpojne ali neenakomerno vpojne podlage je treba predhodno premazati z ustreznim RÖFIX globinskim temeljnim premazom (PP 201 ali PP 401) brez razstopine. Globinske temeljne premaze razredčimo z vodo, da jih podlaga vpije in preprečimo nastanek filma (obvezno je prebrati tehnični list izbranega izdelka).

 • Danes je izbira zdravih in ekološko pridelanih gradbenih materialov postala izjemno pomembna oziroma primarna. Katere izdelke iz svoje ponudbe priporočate za notranjo opremo stanovanja?

Prijetna klima v prostoru se začne s pravilno izbiro materialov. Glede na to, ali je surovina pridobljena iz ustrezne vrste kamna brez dodatkov ali je proizvedena sintetično, ločimo naravno in umetno hidravlično apno. Če surovina vsebuje idealno razmerje apna in laporja, lahko iz nje pridobimo NHL. Takšna surovina v primerjavi z umetnimi mešanicami omogoča bolj konstantne, nižje in zmernejše temperature žganja, kar preprečuje nastanek značilnih cementnih faz. Tako nastane material enakomerne trdnosti, iz katerega se pridobivajo malte na osnovi apna, z dobro obdelovalnostjo in izjemno vzdržljivostjo.

Izdelki linije CalceClima RÖFIX imajo certifikate natureplus in ANAB. Ti neodvisni znaki kakovosti zagotavljajo potrošnikom, da gradbeni proizvod ni škodljiv za zdravje ljudi ali okolja.

Vse certificirane izdelke, tudi med proizvodnim procesom, neposredno v proizvodnem obratu preverjajo zunanji strokovnjaki. Po najstrožjih kriterijih, s posebnim poudarkom na testiranju emisij CO2, se testira celoten življenjski cikel izdelka. Objekti se gradijo, da trajajo čim dlje, eno ali več generacij.

Zavedamo se lastne odgovornosti za kvaliteto izdelkov in njihovo strokovno vgradnjo s strani naših partnerjev. Dobavljamo visokokavostne materiale, proizvedene iz naravnih in ekoloških surovin, ter strankam svetujemo pri izbiri optimalnih izdelkov za njihov namen uporabe.

Konoplja je ena najstarejših znanih industrijskih rastlin, ki je zaradi svoje dolgotrajnosti v kombinaciji z naravnim apnom izjemno cenjen material z zelo širokim spektrom uporabe v gradbeništvu. Pri izdelavi linije malt RÖFIX CalceClima® se uporabljata zdrobljena konoplja in naravno hidravlično apno NHL5. Te malte so certificirane v sladu z UNI EN 459-1 in preverjeno ne vsebujejo organskih snovi ali cementa.

 Francija in Belgija že danes pripisujeta velik pomen uporabi gradbenih materialov na osnovi konoplje in naravnega hidravličnega apna. Celo še več, po trenutnih smernicah Evropska skupnost zahteva, da se od leta 2020 v gradbeništvu poveča uporaba gradbenih materialov z nizko stopnjo emisij CO2.

 • Ali je treba pred Renoplusom impregnirati stari omet?

Renoplus nanašamo neposredno na neprašen, razmaščen beton, lepljenje ni potrebno. Na mavčno podlago, če je ta nosilna, je potrebno nanesti RÖFIX temeljni premaz PP 301, razredčen z vodo v razmerju 1:2. RÖFIX Renoplus nanašamo na tako pripravljeno podlago v sloju do 30mm.

 

 • Ali je mogoče sistem SismaCalce® nanesti na ometano hišo?

 Sistem SismaCalce® ni priporočljivo nanašati na obstoječi omet, ker „klasični“ omet nima dovolj trdnosti in oprijema, da bi prenesel morebitne obremenitve, ki bi nastale ob potresu. Sistem SismaCalce® je varianta tankoslojne armature, ki se nanaša z zunanje strani direktno na čelo zidu in je zasnovan kot armaturni sistem pred sistemom ETICS, torej za utrjevanje objekta pred energetsko prenovo.

Zaključni ometi

 • Činjenica je da su fasadne površine izložene različitim vanjskim utjecajima i vrlo brzo se zaprljaju. Imate li neki proizvod koji bismo mogli koristiti prije nanošenja završnog morta na fasadu?

Najprej priporočamo, da ko le lahko, kot končno fasadno malto izberete silikatno-silikonsko fasado, ki je zaradi sestave materiala sama po sebi bolj odporna na podnebne dejavnike in zunanje vplive. Pred nanosom zaključne dekorativne malte se zaščitno sredstvo ne uporablja, po vgradnji zaključne fasade pa.

Po sušenju zaključne malte je potrebno nanesti silikatno-silikonsko fasadno barvo RÖFIX, ki z dvoročnim barvanjem fasade dodatno podaljša življenjsko dobo fasade in njen vpliv na zunanje dejavnike. SiSi tehnologija temelji na hibridni paroprepustni barvi, ki ima optimizirano mešanico organskih in anorganskih komponent. Tehnologija RÖFIX SiSi temelji tudi na novi polimerno stabilizirani strukturi: elastosilikatna/silikonska smola.

Estrihi/talni sistemi

 • Odpiram salon pohištva in nameravam v objekt vgraditi talno ogrevanje. Zanima me ali je lahko vaš estrih/glazura končna talna obloga?

Talne sisteme, ki jih imamo v našem asortimanu, ne morejo biti končne obloge, ker gre za gotove estrihe, nanje pa se običajno polaga keramika ali kakšna druga zaključna obdelava, odvisno od želje investitorja.

Vsekakor ima naš talni sistem vse zahtevane tehnične lastnosti, v katere lahko vgradimo talno ogrevanje. Naš najbolje prodajani izdelek iz tega segmenta je cementni estrih CT-C20F4 (RÖFIX 970 CT 20) kot lepljeni estrih, estrih na ločilni plasti, samorazlivni estrih na izolacijski plasti, kot ogrevalni estrih in padajoči estrih v vlažnih prostorih in trajno izpostavljen vlagi.

Uporablja se tudi kot podlaga v bivalnih prostorih, kleteh in garažah za ravne strehe, terase in balkone ter za sanacije.

CAD detajli

 • Na koji način ste olakšali projektiranje arhitektima?

Na naši spletni strani www.roefix.si si lahko prenesete CAD detajle, ki vam bodo olajšali projektiranje.

CAD detajli za toplotnoizolacijske sisteme: https://www.roefix.si/orodja-in-storitve/cad-detajli

CAD detajli za RÖFIX StoneEtics®: https://www.roefix.si/orodja-in-storitve/stoneetics-cad-detalji

CAD detajle lahko prenesete v naslednjih formatih: DWG, PDF, DXF. Vsi detajli so narejeni z namenom lažjega reševanja detajlov na toplotnoizolacijskih sistemih. Sistem vključuje tehnične brošure, ki podrobno opisujejo način vgradnje in nanašanja materialov. Zaposlene imamo inženirje, ki se ukvarjajo s svetovnjem arhitektom in izdelavo predizmer, kar vam lahko še dodatno olajša delo pri izdelavi projektov.

Za kontakt kliknite tukaj.